Un científic ucraïnès amb tecnologia per a la producció de paper sostenible guanya el segon premi al Young Inventors Award
Tecnologia

Un científic ucraïnès amb tecnologia per a la producció de paper sostenible guanya el segon premi al Young Inventors Award


El 9 de juliol, l’Oficina Europea de Patents (EPO) va anunciar el L’inventor ucraïnès de 23 anys Valentyn Frechka va ocupar el segon lloc Premi a l’Inventor Europeu 2024. L’inventor també va rebre un premi de 10.000 euros. Frečka ha desenvolupat un mètode per reciclar les fulles caigudes en paper. D’aquesta manera, contraresta la desforestació i ofereix una manera còmoda i rendible d’eliminar els residus orgànics a les ciutats. Va quedar en segon lloc darrere de la científica holandesa Rochelle Niemeijer, que va guanyar el primer lloc i 20.000 € pel seu kit de química portàtil basat en IA per detectar bacteris. El tercer lloc i 5.000 euros van ser per a l’equip de joves inventors tunisians Khaoula Ben Ahmed, Ghofrane Ayari, Souleima Ben Temime i Sirine Ayari, que van desenvolupar una solució intel·ligent per controlar una cadira de rodes.

La idea d’utilitzar les fulles caigudes per fer paper per reduir la desforestació es va inspirar en les seves expedicions infantils als Carpats i en el seu professor de química. Des que es va traslladar a França, Frechka ha ampliat el seu negoci i col·labora amb empreses internacionals com L’Oréal i Chanel.

“Estem agraïts a la comunitat científica i tècnica pel seu suport i confiança en les nostres innovacions! Aquests esdeveniments i nominacions són extremadament importants per als joves inventors. Ofereixen l’estímul i la motivació necessaris per seguir desenvolupant i implementant projectes revolucionaris”, diu Valentin Frechka, “Aquest premi és una forta font d’energia per a tot l’equip de Releaf Paper per continuar avançant.

Cada any 1.400 milions d’arbres acaben als abocadors com a residus de paper, provocant l’escalfament global, la contaminació de l’aire i la pèrdua de biodiversitat. La desforestació també altera el cicle de l’aigua i augmenta el cost de la gestió ambiental. Aquests són els problemes que Frechka intenta resoldre.

Reciclatge de fulles en paper mitjançant una nova tecnologia

Alliberament és un gran exemple del que passa quan l’experiència, la inspiració i el coneixement s’ajunten en el moment i el lloc adequats. Quan tenia 16 anys, a l’escola vam aprendre sobre els biopolímers com la cel·lulosa i els polímers naturals i com es tallen els arbres per fer paper. Llavors vaig pensar:Per què no proves d’utilitzar una altra cosa? va dir Frechka.

Releaf Paper, fundada per Valentyn el 2020, recicla les fulles caigudes en paper biodegradable, reduint la necessitat de desforestació. L’empresa utilitza tecnologies avançades per processar fulles sense productes químics nocius i utilitzar les fulles netes per fer pasta per a bosses i caixes de paper. L’ús de residus orgànics agrícoles com ara les tiges de pinya està previst per al futur. El que és impressionant és això Releaf Paper produeix tanta polpa a partir de 2,3 tones de fulles com es podria obtenir de la tala de 17 arbresi que els productes es descomponen en només 30 dies, molt més ràpid que el paper tradicional.

Tots els guanyadors de l’European Inventor Award 2024 s’han anunciat avui en una cerimònia anunciat a Malta, que podeu veure en línia.

Coneix l’impacte de la invenció, la tecnologia i la història de l’inventor.

El proper Premi Joves Inventors es lliurarà a Islàndia el 2025

Durant la cerimònia d’avui a Malta, l’Oficina Europea de Patents (EPO) va anunciar un nou concepte per al premi, que s’atorgarà a partir del 2025. El premi s’atorga cada dos anys i ara està obert a joves científics menors de 30 anys els invents dels quals estiguin relacionats amb un o més dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Un jurat independent d’antics finalistes avaluarà les sol·licituds, assegurant un procés de selecció just que honra l’esperit innovador i els èxits de la propera generació d’inventors. El premi es lliurarà a Islàndia el 2025, per primera vegada com a part d’un nou premi biennal. El període de sol·licitud per a totes les àrees tecnològiques s’allarga des d’ara fins a finals de setembre.

A partir de l’any 2026, l’EPO tornarà al concepte original del Premi a l’Inventor Europeu, que inclourà les categories tradicionals d’Indústria, Recerca, Pimes, No EPO, Tramitació i Premi Públic.

Contactes amb els mitjans de comunicació Oficina Europea de Patents

Luis Berenger Jiménez
Director de Comunicació/portaveu de l’OEP

Oficina de premsa de l’OEP

[email protected]
Tel.: +49 89 2399-1833

Sobre l’inventor

Valentyn Frechka va néixer i es va criar en un poble de l’oest d’Ucraïna, on va desenvolupar una curiositat insaciable per la natura i la vida i el desig de protegir-la. Al voltant dels 12 anys, el seu professor de química el va animar a fer experiments, investigació i innovació. Als 16 anys, mentre feia senderisme pels Carpats, se li va ocórrer la idea de prevenir la desforestació reciclant les fulles caigudes, convertint-les en un recurs valuós per a la fabricació de paper i reduir les emissions de diòxid de carboni de la descomposició. Després de participar en competicions nacionals, es va convertir en membre de la Petita Acadèmia de Ciències d’Ucraïna, on va començar el seu camí cap a la seva pròpia invenció.

Després que Rússia envaís Ucraïna el 2022, Frechka es va traslladar a França i va trobar nous socis per ampliar les capacitats de la companyia. Avui en dia, la producció de paper de full es subcontracta des d’Ucraïna, i Releaf ven el seu producte a Europa i altres llocs i ha guanyat clients com L’Oréal, Chanel, Schneider Electric, Samsung, Weleda, Nestlé, LVMH Lab i Ariston.

A laEuropeu Premi a l’inventor

L’European Inventor Award és un dels premis a la innovació més prestigiosos d’Europa. Llançat per l’EPO l’any 2006, reconeix les persones i els equips que han trobat solucions a alguns dels reptes més grans del nostre temps. Els finalistes i els guanyadors són seleccionats per un jurat independent format per antics finalistes. Junts examinen propostes que contribueixen al progrés tècnic, al desenvolupament social i sostenible i a la prosperitat econòmica. Tots els inventors han d’obtenir una patent europea per a la seva invenció. Podeu trobar més informació sobre les diferents categories, premis, criteris de selecció i la cerimònia de lliurament de premis que tindrà lloc el 9 de juliol a Malta aquí.

Sobre l’EPO

Amb 6.300 empleats, l’Oficina Europea de Patents (EPO) és una de les institucions públiques més grans d’Europa. L’EPO, amb seu a Munic i oficines a Berlín, Brussel·les, La Haia i Viena, es va fundar per reforçar la cooperació en l’àmbit de les patents a Europa. Gràcies al procés centralitzat de concessió de patents de l’EPO, els inventors de 44 països poden rebre una protecció de patents fiable, que cobreix un mercat d’uns 700 milions de persones. L’EPO també és l’organització internacional líder en l’àmbit de la informació i la recerca de patents.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *