Què pot fer realment la tecnologia
Tecnologia

Què pot fer realment la tecnologia


producció Producció additiva: el que realment pot fer

Una publicació convidada de Niko Mroncz Temps de lectura de 4 minuts

Proveïdors sobre el tema

Pel que fa a la producció additiva, encara hi ha moltes reserves, sovint basades en un desconeixement o conclusions incorrectes. Els processos de fabricació corresponents obren una enorme llibertat de disseny amb una gran selecció de materials. I no només això.

Una combinació popular: PA11 i 12 imprès mitjançant el procés SLS.
Una combinació popular: PA11 i 12 imprès mitjançant el procés SLS.

(Imatge: Xometria)

La impressió 3D ja no és un consell privilegiat quan les empreses volen accelerar la producció, els processos o el desenvolupament de productes. Avui dia, les impressores d’alta tecnologia es troben a les empreses d’artesania, així com als departaments d’investigació de les corporacions. Cada cop més sovint fins i tot en tallers d’aficions a casa. Tanmateix, les màquines potents són cares. Si no voleu comprar la vostra pròpia impressora, podeu utilitzar una plataforma de producció com Xometry Europe. Això fa nombroses comandes cada dia, inclosa la producció d’additius.

5 llegendes sobre la producció d’additius

Malauradament, malgrat la creixent popularitat d’aquesta gran tecnologia, encara existeixen idees errònies i prejudicis persistents. Molta gent simplement no sap amb quina rapidesa s’està desenvolupant la impressió 3D i les increïbles possibilitats que ofereix ara als seus usuaris. Aquí hi ha cinc llegendes habituals que els proveïdors com Xometry escolten gairebé cada dia. Tanmateix, els exemples pràctics de productes mostren que aquestes creences estan obsoletes.

1. “Només pots fer additius Processar plàstics”.

Alumini, crom cobalt, acer, acer inoxidable, Inconel, titani: els clients de Xometry tenen les seves peces impreses amb metalls tan diferents. Els productes produïts inclouen implants dentals o ortopèdics, turbines de gas, eines de fosa a pressió i recanvis per a cotxes.

S’utilitzen aliatges que donen als materials propietats especials. A més de l’alumini, Al-Si10Mg també conté silici i traces de magnesi i ferro. Això fa que el material sigui un bon conductor de calor i electricitat. A la indústria aeroespacial, la impressió es fa sovint amb una barreja de crom, níquel, coure i acer (acer inoxidable 17-4PH). Això es tradueix en la resistència a la tracció i la rigidesa requerides a les indústries d’alta tecnologia.

2. “La producció additiva aporta només parts febles fora.”

Ja siguin fabricació d’eines o dispositius mèdics, coixinets o suports: avui s’imprimeix el que es necessita. I aquestes són peces que han de suportar càrregues elevades. No es tracta només de triar els materials adequats. El disseny, la configuració de la impressora i el postprocessament també influeixen en la força dels components creats de manera additiva. Bàsicament hi ha dos grups de materials: plàstics que s’imprimeixen mitjançant els processos FDM, SLS, SLA, Carbon DLS, MJF. I metalls que es poden processar amb DMLS. Xometry ha reunit en una guia una visió general dels materials més importants i les seves possibilitats.

Per exemple, si teniu requisits tèrmics elevats, podeu triar CE 221 (èster de cianat). Aquesta resina té una temperatura de transició vítrea d’uns 225 graus centígrads i, per tant, és tèrmicament estable a llarg termini. El policarbonat (PC), un material resistent i amorf, promet una alta resistència als impactes. S’utilitza en productes mèdics i industrials o en components electrònics.

Entre els metalls, l’acer inoxidable 316L s’utilitza àmpliament per a equips alimentaris i de laboratori, intercanviadors de calor, femelles i cargols. Té una excel·lent resistència a la corrosió i estabilitat contra medis que contenen clor i àcids no oxidants. Els components impresos ja no són febles.

3. “Veure peces impreses “Simplement no sembla bonic”.

Aquest prejudici estètic passa per alt les possibilitats del postprocessament. Amb la impressió 3D, no sempre obteniu una superfície llisa immediatament, ja que els processos s’utilitzen normalment capa per capa. Algunes tecnologies encara són ideals per a superfícies llises: SLA, Polyjet i Carbon DLS. Les matèries primeres solen solidificar-se aquí en forma de resina per formar una superfície homogènia. El resultat és tan suau com el vidre amb Carbon DLS. Aquí s’utilitzen plàstics com el poliuretà, que produeix un resultat impecable.

Component imprès en 3D fet de titani.
Component imprès en 3D fet de titani.

(Imatge: Xometria)

Si encara no esteu satisfet, podeu tornar a treballar la part. Entre els processos que han demostrat ser efectius es troben el granat de perles de vidre, la vaporització, la trobalització o el mòlt i polit. Cada tècnica té les seves propietats especials, que surten amb el material corresponent.

4. “La producció additiva significa: només es poden imprimir peces petites”

Pistons per a motors de cotxes esportius, una reixa completa del radiador per a vehicles tot terreny, pròtesis o instruments quirúrgics: aquests són alguns exemples de peces que ara s’estan creant mitjançant la impressió 3D. Per exemple, el procés FDM i SLA s’utilitza per imprimir fins a una mida d’uns dos metres. Les màquines corresponents costen més d’un milió d’euros. No obstant això, un sistema mitjà molt més barat es pot construir fins a mig metre de mida.

Amb les millores tècniques, les àrees d’aplicació s’estan ampliant. Per tant, cada cop hi ha menys límits a la imaginació dels desenvolupadors de la impressió 3D.

5. “Amb la impressió 3D només podem fer prototips”.

Els preus de producció de la fabricació additiva han caigut dràsticament en pocs anys. Cada cop és més útil utilitzar la impressió 3D per substituir les tecnologies tradicionals com l’emmotllament per injecció. Com que la qualitat d’impressió millora constantment (vegeu més amunt), els resultats d’ambdues tecnologies són cada cop més semblants. Per exemple, el TPU es pot suavitzar químicament, cosa que era impensable fins fa poc. Xometry organitza regularment comandes de fins a 10.000 peces mitjançant la seva plataforma de producció.

Qualsevol persona que planifiqui sèries ha de sospesar les coses: una eina per a l’emmotllament per injecció pot costar ràpidament desenes de milers d’euros. Si amb el temps es fa necessari un canvi al component, també s’ha de canviar l’eina cara, o fins i tot una peça completament nova. Amb la impressió 3D, aquest pas ja no és necessari: els canvis al model es comuniquen digitalment a la impressora. Per tant, la impressió pot valer la pena fins i tot si el preu unitari de producció sembla alt. El que és important és el cost global, i aquí pot ser més baix. La impressió 3D també és una opció per a dissenys complexos. Si aquests no són factibles en la fosa, s’ha de fer una replanificació. A la impressió, però, també es poden adonar de desenvolupaments difícils.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *